În general, Dumnezeu „nu are cu cine vorbi” în lumea noastră

By in Diverse, Semințele Rațiunii on 25 martie 2015

Rugul aprins

„Omul rămâne ce l-a numit Dumnezeu, chipul lui Dumnezeu și asemănarea (potențial asemănare, dar chipul nu s-a distrus în om). Și-acest chip strigă către ale sale; dacă vreți, în termeni politici moderni, „își caută drepturile”. Acest chip al lui Dumnezeu își caută originea și destinul. Și omul, de-a lungul istoriei, caută pe Dumnezeul lui și își caută ființa lui.

Rezultatul acestei căutări este puzderia de religii care acoperă întregul pământ, de la cele mai primitive, cele mai vădit drăcești, până la cele mai subțiri, toate care conțin pe de-o parte un adânc de înțelepciune, care reprezintă pe om ca „chip al lui Dumnezeu” ce-și caută originea și destinul, și pe de alta tot felul de devieri care reprezintă înrâurirea duhurilor necurate, fiecare dintre ele care caută să-și afirme divinitatea proprie și caută să subjuge pe om poftelor acelor duhuri.

Amintiți-vă că unul din Psalmi zice că „Toți Dumnezeii neamurilor sunt draci” (Psalm 95:5), adică duhuri necurate. Și tot omul caută pe Dumnezeul adevărat, și tot omul în căutarea lui rătăcește pe undeva, fiindcă duhurile rele sunt mai puternice, mai viclene, mai înțelepte și mai capabile decât bietul om, care alaltăieri sau răsalaltăieri s-a trezit din vecinica lui neființă, și astăzi viețuiește pe pământ: de trei ani, de douăzeci de ani, de șaizeci de ani – dar ce sunt șaizeci de ani de cunoaștere a vieții în fața a ceea ce este Viața, adică Dumnezeul cel Vecinic? Și așa, toate religiile reprezintă un adevăr, și toate sunt o deviere de la acel Adevăr pe care îl caută omul.

În această tânjire și – hai să zicem – nevoință a omului, Dumnezeu îl întâmpină, în măsura în care omul este „accesibil” lui Dumnezeu, dacă găsește Dumnezeu pe cineva cu care „poate vorbi”. Că, în general, Dumnezeu „nu are cu cine vorbi” în lumea noastră. Toți ne-am depărtat, toți rătăcim, toți, zice și Sfântul Pavel, caută ale sale, și nu ale lui Dumnezeu (Romani 3:9-18). Ei, Dumnezeu găsește un Noe, mai târziu găsește pe Avraam…”

– Din „Cultura Duhului”, de Ieromonahul Rafail Noica, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *