Spune-mi cum vezi Ființa ca să-ți spun cine ești…

By in Diverse, Dogmatică ortodoxă on 20 martie 2015

Mahomed, Iisus, Buddha

„Toată experiența vieții mele, din anul tinerețelor până la bătrânețe, m-a dus către o limpede viziune: că felul în care ne reprezentăm mental Întâia Ființă, pe Dumnezeul cel Fără de Început, se răsfrânge în toate manifestările vieții noastre. […] Orice schimbare în viziunea noastră mentală a Începutului fără de început, a Principiului a tot ce există, aduce neapărat cu sine o schimbare corespunzătoare în simțirile, gândurile, facerile și reacțiile noastre la tot ce ne înconjoară”

– Arhimandritul Sofronie Saharov, „Nașterea întru împărăția cea neclătită”, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2003, p. 19 și 76

În Noua Eră, când totul și toate sunt relativizate, când toate căile sunt la fel și duc necesarmente în același punct și când toate religiile se raportează la același Divin, indiferent de concepția lor despre El, poate că ar fi bine să medităm la aceste cuvinte vii ale Arhimandritului Sofronie. Întâmplător, ele confirmă și umila mea experiență, ca fost adept al Advaitei și al Zen-ului. Imaginea pe care ne-o formăm în legătură cu Ultima Realitate, chiar dacă este o non-imagine (în sensul unui ateism sau panteism ascuns în spatele unui fals apofatism) sau un nor de confuzie, influențează enorm modul în care noi ființăm în lume.

Așadar, „să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte” la aceste cuvinte și să abordăm aceste lucruri cu mai multă seriozitate, căci departe de a fi simple speculații sau credințe deșarte, ele ne făuresc pe noi, cei de mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *