Jurnalul fariseului. Bețivul cel drept

By in Diverse on 10 martie 2015

Vamesul si fariseulDupă-amiază, zi de primăvară, lume agitată și grăbită în centrul Bucureștilor. În drumul meu, o oază de liniște: biserica. Intru, mă așez cuminte pe un scaun și mă rog în tăcere, închizând ochii. Încep să gust bucuria rugăciunii. Pentru o clipă, numai eu și Dumnezeu…

Brusc, realizez că cineva se apropie, respirând agitat și răspândind un miros nu tocmai plăcut. „Cine-o mai fi și ăsta?”, mă întreb dintr-un vădit duh de superioritate și în același timp mă cert pentru gândul acesta. Nu deschid ochii, revin la rugăciune. Omul se așează exact lângă mine, așezându-și brațul pe spătarul scaunului în așa fel încât își înghesui cotul chiar în coastele mele. Un val de furie țâșni din străfundurile inimii mele. „Ce nesimțit!”, îmi zic, apoi iarăși mă cert în sinea mea pentru ușurința cu care-mi judec aproapele și cer ajutorul lui Hristos: „Doamne, ajută-mă să-l iubesc pe acesta așa cum și Tu îl iubești pe el!” Atunci toată furia și tot dezgustul fură înghițite de-o căldură blândă, odată cu tot gândul. Simții atunci toată durerea acestui om și sinceritatea căinței lui, de parcă aș fi fost părtaș simțirii sale. Apoi îl aud vorbind cu voce tare, bâlbâit, duhnind a băutură: „Am greșit mult înaintea Domnului Hristos… Oare în viața asta se poate…” Nu-și mai termină fraza, însă căldura aceea, în care sta parcă ascunsă toată știința și înțelepciunea, completă imediat, „…se poate dobândi iertarea?”

Inima mi-era prea învârtoșată ca să-i pot da vreun cuvânt bun acestui om, însă în minte îmi veni pilda vameșului și a fariseului și cuvintele lui Hristos din Evanghelie: „Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem pe cei drepţi ci pe păcătoşi la pocăinţă”. Cu adevărat, acest om era deja vindecat prin focul pocăinței. Eu, însă? Bolnav sunt și mă dezgustă boala altuia. Păcătos sunt și judec păcatul altuia. Iartă-mă, Doamne, deși răspund târziu chemării tale!

2 thoughts on “Jurnalul fariseului. Bețivul cel drept

 1. 1

  Ma bucura aceasta postare; si celelalte
  BINE AI REVENIT, FRATE IN DOMNUL !

  Sa ai un an nou bun si statornicire pe CALE !

  LA MULTI ANI !

 2. 2

  Vă mulțumesc! An nou fericit! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *